‘De vil gerne malke koen’
Kritikken af TotalEnergies kommer blandt andet fra ngo’en Reclaim Finance, hvor kampagnekoordinator Antoine Bouhey mener, at TotalEnergies investerer for lidt i grøn omstilling.
– Når de investerer 1 euro i vedvarende energi, investerer de samtidig 2,5 euro i olie og gas. Så de er totalt på vildspor, siger Antoine Bouhey.
Kom med til Totals generalforsamling i Paris og hør mere om de ‘sorte’ pensionspenge i DR’s klima- og naturprogram ‘Jorden kalder’ i aften klokken 18 på DR1 eller lige nu på DRTV:
TotalEnergies producerede sidste år omkring 900 millioner tønder olie og gas og forventer et lignende niveau i år.
Verden har ellers brug for at udlede mindre CO2 – som især kommer fra brugen af fossile brændsler som olie og gas – for at undgå for store temperaturstigninger og de medfølgende klimaproblemer.
Det siger blandt andre Andreas Rasche, der er professor på CBS og forsker i virksomheders indsats inden for bæredygtighed.
– Olieselskabernes investeringer i vedvarende energi er slet ikke nok. Vi har brug for mere ambitiøs handling.
Den kommer dog ikke af sig selv, erkender professoren.
– Selvfølgelig vil olieselskaberne forsvare sig selv. Og med en metafor kan man sige, at de gerne vil malke koen så længe som muligt, siger Andreas Rasche.
Det er ifølge Reclaim Finance op til pensionskasserne selv at lægge mere pres på olie- og gasbranchen for at få den ind på et mere klimavenligt spor.
– Hvorfor ændrer de (TotalEnergies, red.) ikke strategi? Det gør de, fordi nogle af deres store aktionærer beder dem om at blive ved med at investere i olie og gas, siger Antoine Bouhey.
‘Der er mange ting, vi ikke er enige i’
TotalEnergies’ store investeringsplaner inden for olie og gas falder ikke i PFA’s smag, fortæller Rasmus Bessing. Han er investeringschef og har ansvar for bæredygtighed i PFA, som ejer aktier for knap 1,5 milliarder kroner i det franske selskab.
Men alligevel holder PFA fast i investeringen. I øvrigt som det eneste olieselskab, PFA ikke har solgt sine aktier i.
– Vi har beholdt dem i Total, fordi vi mener, vi kan se, at de er bedst positioneret til at omdanne sig til et moderne energiselskab, siger Rasmus Bessing.
Som et led i at påvirke dem, stemte pensionskassen nej til Total-ledelsens egen klimaplan på den seneste generalforsamling i maj.
Alligevel blev den vedtaget med et stort flertal på næsten 80 procent, og franskmændene kan altså med sine aktionærers velsignelse fortsætte investeringerne i olie og gas.
Hvordan har PFA det med det?
– Der er mange ting, som virksomheden gør, vi ikke er enige i. Vi bliver også nødt til at erkende, at der er behov for olie og gas i en lang række år fremadrettet for at imødekomme det energibehov, der er. Vi har ganske enkelt ikke nok vedvarende energi, siger Rasmus Bessing.
Analysis:
Investment in renewable energy is crucial for combating climate change and reducing CO2 emissions.
Oil and gas companies like TotalEnergies are facing criticism for not investing enough in green initiatives.
There is a need for more ambitious action from companies in transitioning to sustainable practices.
Pension funds play a key role in pressuring oil and gas industries to become more environmentally friendly.
Despite disagreements, some investors like PFA see potential in oil companies like TotalEnergies to transform into modern energy companies.
It is essential to balance the need for oil and gas in the current energy landscape with the transition towards renewable sources.
Investors need to consider both financial returns and environmental impact when making investment decisions.
Engagement with companies through shareholder activism can influence their sustainability strategies and practices.
Ultimately, the shift towards sustainable energy production is necessary for a greener and more sustainable future.