Kanada, Kina, och Mexiko sätter upp tullar på amerikanska varor, vilket skapar oro på de globala marknaderna. Det svenska storbolagsindexet OMXS30 föll med 3,2 procent till 2.656, med en total omsättning på Stockholmsbörsen på cirka 30 miljarder kronor.
Inom OMXS30 visade tre defensiva aktier styrka och steg trots nedgången. Essity, en hygienkoncern, ökade med 2,2 procent, medan läkemedelskoncernen Astra Zeneca och teleoperatören Telia steg med 1,1 respektive 0,3 procent. Å andra sidan föll investmentbolaget Kinnevik med 6,5 procent, medan vitvaruföretaget Electrolux och kullagerföretaget SKF tappade mellan 5,5-6,2 procent.
Hexagons styrelse har beslutat att förbereda för separationen av divisionen Asset Lifecycle Intelligence (ALI) genom en avknoppning, vilket påverkade aktien negativt med en nedgång på 4,3 procent. Samtidigt meddelade Swedbank att de startar en nordisk investmentbank tillsammans med Sparebank 1, vilket ledde till en nedgång på 3,4 procent för Swedbank.
Oljepriset sjönk markant efter Opecs+ beslut om ökad oljeproduktion från april. IPC föll med hela 12 procent. Dessutom har det upptäckts en brist i medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectras programvara som används vid mammografi för upptäckt av bröstcancer, vilket resulterade i en nedgång på 4,1 procent för Sectra.
Volvo Cars backade med 7,1 procent efter att ha rapporterat att försäljningen av elektrifierade modeller minskade med 3 procent under februari jämfört med föregående år. Å andra sidan steg detaljhandelsföretaget Clas Ohlson med 6,2 procent efter att DNB Markets höjt sin riktkurs för aktien.
Den globala ekonomin står inför osäkerheter och volatilitet på grund av de ökade handelsspänningarna mellan länder. Det återstår att se hur marknaderna kommer att reagera på dessa händelser och om det finns möjligheter till återhämtning i framtiden.